Geplaatst op door maart 27, 2015
Rugzak Montenegro Greenland Brown Montenegro Brown Montenegro Greenland Greenland Rugzak OxS17aPoloshirt Ellesse Ellesse Prunus White Prunus Poloshirt EOTIZxqSwx
Datum/Tijd
Datum - za 20 sep 2014
14:00
Locatie
Han Fortmann Centrum
Categorie

In deze cursus word je geïntroduceerd in het Chinese Taoïsme met de methoden en de categorieën van de filosofie met inbegrip van het historische en culturele milieu van China, de traditionele Chinese landschapsschilderkunst als uitdrukking van Taoïstische filosofie en een studie van de teksten Tao Te Ching en Chuang-tzu.
Taoïsme is een Chinese filosofische stroming, die in eerste instantie levenskunst en een meditatieve praktijk is. Als belangrijkste tegenhangers van het Confucianisme, stonden de Taoïsten in oppositie tot autoritaire machten en waren bezig met het bevorderen van de vrijheid en authenticiteit van het individu.
Het onderwerp van Taoïsme is Tao: het is universeel, het is de weg van de natuur, die is vast te stellen maar niet te verklaren. Tao is een mysterie.
Daarom besteden we aandacht aan (behalve Taoïstische teksten) de verschillende Taoïstische praktijken die een gezond lichaam en een vreedzame geest bevorderen. Deze cursus zal beginnen met qi gong oefeningen die bestemd zijn om qi, de energie van het leven, te activeren. De deelnemers maken kennis met de Taoïstische praktijken zoals ‘thee waardering’, het vijf elementen dieet voor de gezondheid, de principes van contemplatief wandelen.
We lezen en bespreken taoïstische teksten die je inspireren om jezelf en je relatie met de wereld te onderzoeken. Vooral onderzoeken we de betekenis en kernboodschap van “Tao Te Ching”, het doen door niet te doen (‘wei wu wei’).

In deze cursus worden de thema’s geïntroduceerd door middel van oefeningen en conversatie. De cursus omvat 4 bijeenkomsten:
1. I Ching: de oorsprong
2. Tao Te Ching (Boek van de Weg en de Kracht)
3. Zwervend met Zhuang Zi
4. Religie, kunst en rituelen van Taoïsme

Pebble Black Clutch Pop Messenger Coach Up Polished

Deze cursus wordt begeleid door Tania Meira Kochetkova. Tania is filosoof en bio-ethicus. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde ze in 2002 in de ethiek en wijsgerige antropologie. Ze is als docent verbonden aan het Instituut voor Filosofie, de Fontys Hogeschool en Universiteit Utrecht. Samen met dr. Hans Feddema richtte ze het Filosofisch Café Leiden op. Haar recente boek Ethiek in de zorg (samen met drs. P. Canters) is verschenen in 2013 bij Boom, Lemma.

‘Ik heb een cursus inleiding in de Oosterse filosofie gedaan bij Tania en ik wil nog het vervolg doen. Tania legt op een duidelijke & enthousiaste manier uit. Doordat je iedere week huiswerk krijgt, word je ook ‘gedwongen’ om er echt mee te gaan werken. Dit huiswerk wordt met z’n allen besproken wat zeker inspirerend & leerzaam is. Leuk om te volgen!’ -VWO Docent Levensbeschouwing-

Data: zaterdag 20, 27 september, 4, 11 oktober
Tijd: van 14.00 – 17.00 uur

Open dag zaterdag 6 september.
Van 13.45 – 14.45 uur, workshop ‘Schatten en schroothopen:
Diepzeeduiken naar de grond van het bestaan’.

U bent van harte welkom.
Voor meer informatie kunt u kijken op: www.fortmanncentrum.nl

Entry Navy Superdry T Print Eclipse Genuine Embroidery Fade Tee shirt 7ZUq1 - exposities - Alles over NijmegenKaart wordt geladen...